De mantelzorger wordt zelf ook steeds ouder

Dirmantelzorger wordt steeds ouderecteur Manon Vanderkaa  ouderenorganisatie Unie KBO mocht het  deze week op de televisie toelichten bij Tijd voor Max: ruim een derde van de senioren die op dit moment geen mantelzorg verlenen, verwacht dit wél te gaan doen tussen nu en vijf jaar.
Het meest zal de partner zorg nodig hebben (45 procent) gevolgd door een ander familielid (15 procent).

Dit blijkt uit onderzoek van de Unie KBO onder 550 Nederlandse senioren. Driekwart van de oudere mantelzorgers ervaart nu al problemen. Betere ondersteuning is hard nodig. Op dit moment zorgen 450.000 senioren in Nederland langdurig voor een naaste. In veel gevallen is dit de partner of een familielid.

Zij doen dit gemiddeld al acht jaar. Ruim een derde (35 procent) van hen ondervindt emotionele problemen, een derde (31 procent) ervaart fysieke belasting zoals oververmoeidheid en bijna een op tien (8 procent) maakt zich voortdurend grote zorgen. De meest genoemde vrees is dat de situatie zal verergeren.

Ondersteuning

 “Dat meer steun hard nodig is, blijkt uit ons onderzoek” zegt Manon Vanderkaa. “Van de huidige oudere mantelzorgers geeft ruim 25 procent aan dat zij grote behoefte heeft aan ondersteuning bij hun inzetwerk als mantelzorger.” De grootste behoefte heeft men aan duidelijke informatie over wet- en regelgeving, persoonlijke begeleiding bij aanvragen en doorverwijzingen en hulp bij praktische zaken als het huishouden, klussen, boodschappen doen en vervoer.

Uit een recent SCP-rapport over informele zorg blijkt dat mantelzorg een economische waarde van 7 miljard euro vertegenwoordigt. De meest voorkomende vorm van mantelzorg in Nederland is die tussen gehuwden. Vooral gehuwden op leeftijd zorgen intensief voor elkaar zodra hun gezondheid achteruit gaat. Dankzij de zorg van partners, familieleden, vrienden en buren doen mensen een minder zwaar beroep op de gezondheidszorg. Manon Vanderkaa: “Dat is een extra reden om mantelzorgers meer en beter te ondersteunen.”

 

Bron: Ouderenjournaal